Muziekhandel Spronk: muziek met een goud randje!

Vinyl

Vinyl, van de 78toeren grammofoonplaat tot de 33 1/3 toeren Langspeelplaten.

Muziekvanspronk.nl, de online muziekwinkel voor jazzmuziek, oude stijl jazz of anders gezegd traditionele jazz. Al meer dan 100 jaar is Muziekhandel Spronk leverancier van vinyl ofwel grammofoonplaat of langspeelplaat genoemd. Vooral klassieke muziek en jazzmuziek (oude stijl tot ca. 1950) is en was een vast gegeven in de muziekzaken, en nu in de online muziekwinkel van Spronk.

Korte geschiedenis van de ontwikkeling van de Grammofoonplaat c.q. Langspeelplaat.

De door Emile Berliner in 1889 gepresenteerde platte schijf maakte in de eerste helft van de vorige eeuw een grote ontwikkeling door.
  • 1889 – Emile Berliner, de eerste platte schijf van 7” gemaakt van gevulkaniseerd rubber met een gesneden groef.
  • 1929 – Thomas Alva Edison, de eerste grammofoonplaat van synthetisch materiaal met o.a.Phenol dat ook gebruikt werd voor het maken van bakeliet, vandaar de bijnaam bakelietplaten
  • 1948 – Columbia komt met de eerste 12” Lp op 33 1/3RPM van vinyl met microgroefen en een capaciteit van 23 minuten muziek.
  • 1949 – RCA Victor presenteert de eerste 7”, 45RPM Extented Play (EP), ook hierbij gebruik makend van het microgroef systeem.Capitol is de eerste die vinyl uitbrengt op alle 3 snelheden ( 78, 33 1/3 en 45RPM).
  • 1958 - de stereo langspeelplaat en tevens het einde van de 78toeren grammofoonplaat. Pas midden de jaren zestig komt de stereo 7”single op de markt.

Vinyl en Jazz Muziek

In onze onlinemuziekwinkel vind je onder de categorie VINYL Langspeelplaten en Cd’s van vooral oude stijl Jazz Muziek. Oude stijl is een typische Nederlandse benaming van traditionele jazz van voor de 50er jaren. Zoek je muziek van Louis Armstrong, Jelly Roll Morton en Duke Ellington tot George Gershwin dan zit je goed bij muziekvanspronk.nl. In Europa, en dus ook in Nederland bestaat een grote traditie in deze traditionele uitvoeringspraktijk van de Jazz, er zijn hier vele orkesten actief. muziekvanspronk.nl heeft voor Europa de vertegenwoordiging van twee gerenommeerde Amerikaanse Jazz uitgevers: Rivermont Jazz en Stomp Off Jazz. Beide hebben een grote catalogus met jazzorkesten en solisten in deze traditie van de jazz opgebouwd en muziekvanspronk.nl kan deze producten ook snel en vaak uit voorraad leveren.